Tavoitteena väkivallaton Vantaa

Vantaalla perhe- ja lähisuhdeväkivaltaa vastaan käydään erilaisin keinoin, kuten kouluissa tehtävällä asennekasvatuksella ja kiusaamisen nollatoleranssiohjelmilla. Lähisuhdeväkivallan vastaista työtä ohjaa toimintasuunnitelma, jota ollaan päivittämässä uudelle valtuustokaudelle.

– Tavoitteenamme on väkivallaton Vantaa. Mietimme nyt niitä keinoja, joilla lähisuhdeväkivaltaa voidaan ehkäistä ja puuttua siihen mahdollisimman varhain, kertoo Anna Cantell-Forsbom, Vantaan perhepalvelujen johtaja.

Väkivallasta voi kysyä suoraan

Yksi keino väkivallan ehkäisyyn on, että eri alojen ammattilaiset osaavat ja uskaltavat ottaa väkivallan puheeksi asiakastyössä. Tässä heillä on apuna henkilökunnan puheeksiotto-koulutukset sekä THL:n lähisuhdeväkivallan kartoituskysely.

Esimerkiksi Vantaan neuvoloissa väkivallasta on alettu kysyä jokaiselta asiakkaalta. Tämmöinen systemaattinen kartoitus auttaa löytämään lähisuhdeväkivallasta kärsiviä. Lisäksi se poistaa syyllistävän leiman, joka usein liitetään väkivallasta puhumiseen.

– Niiden asiakkaiden mielestä, joita väkivalta ei ole koskenut, on kysyminen tuntunut harmittomalta. Toisaalta ne, joille asia on ollut ajankohtainen, ovat olleet helpottuneita siitä, että heiltä on kysytty suoraan. Ei ole tarvinnut itse pohtia, ottaako asian puheeksi vai ei, Cantell-Forsbom kuvaa.

Älä sulje silmiä

Väkivalta voi olla paitsi ruumiillista pahoinpitelyä, myös henkistä vallan väärinkäyttöä, kuten painostusta, pelottelua tai uhkailua. Vaikka väkivalta tapahtuisi suljettujen ovien takana, ei se ole yksityisasia, vaan lain mukaan rikos ja rangaistava teko. Väkivalta voi lisääntyä ja raaistua ajan myötä, jos siihen ei saa apua.

– Väkivaltakierteen katkaiseminen varhain on tärkeää, sillä perheväkivallan vaikutukset siirtyvät ikävä kyllä myös seuraaville sukupolville. Apua kannattaa hakea aina, Cantell-Forsbom muistuttaa.

Jos huomaat lähisuhdeväkivallan merkkejä lähipiirissäsi, puutu asiaan. Kannattaa muistaa, että oikeaa välittämistä on se, että ei sulje silmiä, vaan kuuntelee ja tarjoaa apuaan.

– Kysy naapurilta, miten voit. Väkivalta ei lakkaa olemasta sillä, että siitä ei puhuta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s