If there’s will there’s a way!

Muutosrikkaan ja vauhdikkaan vuoden päätteeksi on hyvä katsoa taaksepäin ja todeta, mitä on tehty ja mitä jäi tekemättä.

Edeltävänä vuonna sosiaalihuoltolain voimaantulon myötä luotiin mallia siitä, miten lapsiperheiden tuki voidaan taata jo varhaisemmassa vaiheessa, ennen kuin lastensuojelun toimenpiteille on tarvetta. Olimme perustaneet matalan kynnyksen palveluita, kuten Nuortenkeskus Nupin ja Perhekoutsit psykososiaalisiin palveluihin sekä aloittaneet sosiaalihuoltolain mukaisen perhetyön. Aikuissosiaalityössä valmistauduttiin toimeentulotuen siirtoon Kelalle ja samalla vastaanottamaan uudenlaista tehtävää, perhesosiaalityötä.

Kulunut vuosi 2017 on jatkunut muutoksen merkeissä. Lasten ja perheiden palveluissa työskentelyn painopistettä on pyritty edelleen siirtämään sosiaalihuoltolain mukaisiin palveluihin tekemällä myös konkreettisia henkilöstön siirtoja palvelusta toiseen. Elokuussa lastensuojelusta siirtyi vastaanottotiimien henkilöstö aikuissosiaalityön alle tekemään lastensuojelutarpeen selvityksiä. Lastensuojeluun jäi avohuollon ja sijaishuollon suunnitelmallinen sosiaalityö. Perustettiin myös varhaisen tuen yksikkö, jonka alle koottiin useampia ehkäisevän työn palveluita, kuten sosiaalihuoltolain mukainen perhetyö, lapsiperheiden kotipalvelu ja tukihenkilö- ja tukiperhetoiminta. Yksikön tavoitteeksi asetettiin myös järjestöyhteistyön kehittäminen ja lisääminen sekä uusien toimintamallien, kuten henkilökohtaisen budjetoinnin kokeilu lapsiperheiden palveluissa.

Organisaation muuttaminen on muutakin kuin kaavioiden piirtämistä ja ”laatikoiden” siirtämistä paikasta toiseen. Muutos koskee aina ihmisiä, perhepalveluissakin montaa työntekijää. Muutoksen aalloissa vellovat myös sidosryhmät ja asiakkaat, jotka pitäisi muistaa pitää mukana. Meille muutosta tekeville moni asia tuli yllätyksenä, valmistautumisesta ja ulkopuolisesta avusta huolimatta. Emme osanneet varautua riittävästi siihen, että emme saa kaikkia mukaan muutokseen. Myös lasten ja perheiden hätä on kuluneen vuoden aikana ollut lisääntymään päin, valtakunnallistenkin tilastojen valossa. Tässä kohdin viimeistään huomasimme, että tarvitsemme jokaista työntekijäämme selviytyäksemme kaikista lakisääteisistä velvoitteistamme sosiaalihuollon ja lastensuojelun palveluissa. Kiitos kaikille, jotka uskoitte meihin!

Muutosprosessissa on nyt vahva suunta on ylöspäin. Monia korjaavia toimenpiteitä ollaan tekemässä perhepalveluissa ja erityisesti lastensuojeluun on syksyn aikana saatu lisää resursseja sekä muita konkreettisia parannuksia on tulossa. Kiitos siitä ylemmälle johdolle sekä Vantaan poliittisille päättäjille.

Oma polkuni on vuoden aikana kulkenut psykososiaalisista palveluista lastensuojeluun ja nöyrin mielin opiskelen jälleen uutta. Muutokset eivät lopu eivätkä vähene tulevinakaan vuosina, mutta pelko on turhaa. Näissä hommissa ei voi pysähtyä. If there’s will there’s a way!

pysähtymiskielto

Hanna Pösö
Lastensuojelun palvelupäällikkö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s