Vantaan lastensuojelu hyppäsi Instagramiin, ja se kannatti – 89 prosenttia vastaajista koki oppineensa uutta suomalaisesta lastensuojelusta

lasu_Insta2
89 prosenttia vastaajista koki oppineensa uusia asioita lastensuojelusta @vantaanlastensuojelu-tilin kautta.

Lokakuussa 2016 otimme Vantaan lastensuojelussa harppauksen nykyaikaan avaamalla Instagram-tilin. Halusimme murtaa lastensuojelun myyttejä ja osoittaa, että lastensuojeluun liittyvä viranomaistoiminta voi olla läpinäkyvää, keskustelevaa ja miksei jopa hauskaa.

Vantaan lastensuojelun Instagram-tilillä on tällä hetkellä yli 1400 seuraajaa ja siellä on julkaistu yli 350 julkaisua. Pelkästään viime vuoden aikana eli 2017 @vantaanlastensuojelu sai kaikkiaan 21 200 tykkäystä.

Esitteet ovat eilistä, some nykypäivää

Omien kasvojen julkaiseminen sosiaalisessa mediassa tuntuu minusta edelleen jännittävältä ja saatetekstien laatiminen voi viedä yllättävän paljon aikaa, varsinkin jos pyrkii täydellisyyteen.

Sosiaalisessa mediassa toimimiseen julkisesti ja osana työtehtäviä liittyy paljon pelkoa ja häpeää, ja epäonnistumisia muistetaan pitkään. Toisaalta onnistumisia tulee vain heittäytymällä rohkeasti myös mukavuusalueen ulkopuolelle.

Oman haasteensa somettamiseen tuo myös lastensuojelun työtehtävien laajuus. Yhtenä päivänä voi olla leikkiä lasten kanssa ja toisena päivänä taas esimerkiksi huostaanottoasian esittäminen hallinto-oikeudessa. Näiden näyttäminen esimerkiksi kuvien kautta on vaatinut kekseliäisyyttä ja rohkeutta sekä aika paljon huumoria. Hyöty on kuitenkin suuri, kun esimerkiksi palveluista on ollut lapsille ja vanhemmille esitettäviä kuvakollaaseja, jotka tänä päivänä toimivat huomattavasti kätevämmin kuin painetut esitteet.

Pelko ja häpeä ovat teemoja, jotka vahvasti liittyvät myös lastensuojeluun. Yleinen kokemus on valitettavan usein, että lastensuojelun asiakkuuteen liittyy esimerkiksi epäonnistunut vanhemmuus. Lastensuojelu toimii kuitenkin usein lapsen ja vanhempien läheisenä kumppanina monimutkaisissa elämäntilanteissa, jotka saattavat koskettaa ketä tahansa.

Sosiaalisen median kautta olemme pystyneet lisäämään tietoa lastensuojelusta, lapsen oikeuksista ja lasten hyvinvoinnista nyky-Suomessa. Ilmiötasolla olemme myös toistuvasti ottaneet kantaa esimerkiksi väkivaltaa ja koulukiusaamista vastaan.

Kyselyillä arvokasta palautetta

Sosiaalinen media on vaikuttamiskanava mutta myös merkittävä ja suora kommunikointiväline viranomaisten ja kansalaisten välillä. Instagramissa olemme saaneet välitöntä ja suoraa palautetta toiminnastamme.

Palaute on ollut julkista ja suoraan kaikkien käytössä. Instagramissa olemme myös pystyneet toteuttamaan erilaisia nimettömiä kyselyjä. Muun muassa 89% vastaajista on kokenut oppineensa lastensuojelusta uusia asioita tilimme kautta.

Toisessa kyselyssä 69 % taas katsoivat, ettei lasten ääni riittävästi tule kuulluksi aikuisten järjestämissä palveluissa. Yli 90 % kyselyyn vastanneista seuraajistamme oli myös kokenut vaikeuksia, joita vaihtuvuus lastensuojelun työntekijöissä aiheuttaa.

Pysähdyttävät luvut ja henkilökohtaiset kokemukset ovat arvokasta palautetta, jota voidaan hyödyntää palvelujen kehittämisessä.

Ollaan läsnä siellä missä tapahtuu

Kunnan ja sen palveluiden tulee olla läsnä siellä, missä asiakkaatkin ovat. Viranomaistoiminnan täytyy kestää päivänvaloa myös sosiaalisessa mediassa, ja tänä päivänä myös kuntien asiantuntijoiden tulee näkyä ja kuulua somessa.

Vantaan lastensuojelun kanavia on Instagramin jälkeen avattu myös Facebookiin sekä pienenä kokeiluna myös Snapchattiin, jossa kohderyhmä selvästi on nuorempi ja kanavakin hassuttelevampi. Heittäytyminen tuntemattomaan siis edelleen jatkuu, hyvän työn jakamista ja kehittämistä varten.

Mielestäni oman työn kuvaaminen ja asioiden jäsentäminen julkaisuina on ollut myös vahva työhyvinvointia ja yhteisöllisyyttä lisäävä tekijä. Uskallankin suositella someilua  kaikille muillekin viranomaisille  – heittäytyminen pelottaa, mutta varmasti myös palkitsee.

Hanna Holmberg
Johtava sosiaalityöntekijä, VTM, Vantaan kaupunki

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s