Vantaan lastensuojelun tiimi pilotoi Hackneyn-mallia

SMa_Terapia-0951

Vantaan lastensuojelun tiimi kokeilee Lontoosta tuotua mallia, jossa perheitä tavataan niin usein kuin on tarvetta. Hackneyn-mallissa (tai systeemisessä työotteessa) lähdetään liikkeelle perheen vahvuuksista ja omista tavoitteista. Työntekijöille malli tarkoittaa jaettua vastuuta, sillä kaikki tiimin jäsenet tuntevat toistensa asiakkaat.

Briteissä Hackneyn-mallista on saatu hyviä kokemuksia, ja lapsia on sijoitettu kodin ulkopuolelle aiempaa vähemmän. Huostaanotoissa säästetty raha on ohjattu perheiden varhaiseen tukeen.

Hackneyn-malli Vantaalla

Marraskuussa 2017 kaupunginvaltuuston päättämin lisäresurssein lastensuojelu sai vahvistusta, joka mahdollistaa myös työn sisällöllisen kehittämisen. Vantaan lastensuojeluun perustettiin systeemisen sosiaalityön tiimi, joka aloitti toimintansa helmikuun 2018 alussa.

Tiimissä työskentelee johtava sosiaalityöntekijä, kolme sosiaalityöntekijää, erityissosiaaliohjaaja ja perheterapeutti. Perheterapeutin tehtävä on uusi lastensuojelussa ja tuo uudenlaista näkökulmaa lastensuojelun työskentelyyn asiakasperheiden kanssa. Pitkän tähtäimen tavoitteena on päästä systeemiseen työskentelyyn kaikissa lastensuojelun tiimeissä. Tämä edellyttää, että työntekijäkohtaiset asiakasmäärät saadaan laskuun ja sitä kautta lisää aikaa lapselle ja perheelle.

Systeemisen työn malleja kokeillaan osana lape-hanketta valtakunnallisesti. THL on kouluttanut myös vantaalaiset kouluttajat, jotka ovat tiiviisti mukana systeemisen työntekijätiimin alkutaipaleella. THL tekee myös tutkimusta aiheesta, jonka avulla saadaan tietoa myös mallin vaikuttavuudesta asiakasperheisiin.

Helsingin Sanomien juttu Hackneyn-mallista 9.3.2018.

https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000005596752.html?share=8fec88ea11cb54f30562258ab34b3e24

Hanna Pösö, Lastensuojelun palvelupäällikkkö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s