Yöpaidaksi puettu kiitos

yöpaita_hyvän_kehällä

”Ikäväkseni minun on kerrottava, että palaan takaisin yliopistoon viemään loppuun sosiaalityöntekijäopintoni. Olen tänään viimeistä päivää työssä.”

Suurin piirtein tällaisin sanakääntein Vantaan maahanmuuttajapalvelujen Maiju (vs. sosiaalityöntekijä) ilmoitti asiakkaalleen, ettei ole enää seuraavalla kerralla se henkilö, joka on häntä toimistossa vastassa.

Asiakas oli tiedon kuultuaan purskahtanut itkuun. ”Miksi? Miksi työntekijä vaihtuu? Etkö pidä minusta?”, asiakas oli kysynyt.

Seuraavana päivänä asiakas oli käynyt tuomassa Maijulle osoitetun paketin.

Pakettiin oli kääritty kaunis kukkakuvioinen yöpaita ja muuta pientä lahjaa kiitoksen osoituksena saadusta tuesta.

Yöpuvun koko oli hieman yläkanttiin ja oli hukuttaa hentoisen työntekijämme laskoksiin. Ele oli kaunis ja pyyteetön kiitos asiakkaan kokemasta tuesta.

Asiakas oli kokenut perheväkivaltaa ja hänellä oli taustallaan traumaattisia pakolaistaustaisia kokemuksia.  Asiakasta oli uhkailtu ja pelko varjosti hänen elämäänsä.

Onko sosiaalityöllä merkitystä?

Mikä on vaikuttavaa sosiaalityötä? Miten asiakastyytyväisyyttä voidaan mitata? Voiko sitä mitata yöpuvussa olevien kukkien määrällä vai pitääkö siitä olla olemassa numeeriset mittarit?

Emme pysty sosiaalityön keinoin pyyhkimään pois niitä lukuisia nyrkin iskuja, jotka asiakas oli nahoissaan tuntenut tai loihtimaan pois hänen kaikkia ongelmiaan. Kaikesta huolimatta opintojensa loppusuoralla oleva sosiaalityöntekijä oli saanut välitettyä asiakkaalle tunteen siitä, että häntä oli kuultu ja hänen hätänsä oli otettu vastaan. Tästä ja kaikesta muusta Maijulle suuret kiitokset!

Pakolaisasiakkaamme tarvitsevat kuulijan, joka koulutuksensa ja henkilökohtaisten ominaisuuksien avulla pystyy konstailemattomin keinoin välittämään asiakkaillemme jotakin sellaista, jota mitkään asiakaspalautehymiöt eivät pysty sanoiksi pukemaan.

Hilkka Linderborg
Palvelupäällikkö
Vantaan maahanmuuttajapalvelut

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s