Skotlannin tuliaisia

Mitä muistuu mieleen Skotlannista? Säkkipillit, viski ja toffee ainakin. Tällä matkalla ei juurikaan jäänyt aikaa nähtävyyksille ja makujen maistelulle, mutta pääsimme tutustumaan skotlantilaisten isäntiemme vieraanvaraisuuteen ja ystävällisyyteen tiiviin ja asiapitoisen ohjelman lomassa.

Vantaan henkilökohtaisen budjetoinnin pilottitiimi osallistui seminaarimatkalle, joka suuntautui  Glasgowhun ja Edinburgiiin 8.-10.4.2018. Matka järjestettiin Avain kansalaisuuteen – hankkeen ja Kehitysvammaisten palvelusäätiön sekä Skotlannin In Control- järjestön yhteistyönä. Osallistujia Suomesta oli n. 60 henkilöä. Saimme kaksi täyttä seminaaripäivää ja kuulimme lukuisia sekä ammattilaisten että kokemusasiantuntijoiden puheenvuoroja. Ja välissä tietenkin sopivasti teetuokioita ja toastia.

Self Directed Support rakentuu eri toimijoiden yhteistyönä

Henkilökohtaista budjetointia on Iso-Britanniassa tehty jo toistakymmentä vuotta. HB liittyy yhtenä vaihtoehtona laajempaan tuen kokonaisuuteen, jota Skotlannissa kutsutaan termillä self directed support. Tämän käsitteen ympärille rakentuu monimuotoinen systeemi, jossa palvelut voi saada eri tavoin, yksilöllisesti suunniteltuna ja tuettuna, omien voimavarojen mukaan toteutettuna. Myös budjetin suoramaksu tilille on mahdollinen, tosin sitä vaihtoehtoa harvempi pystyy yksin Skotlannissakaan toteuttamaan. Tuen ympärille onkin syntynyt uusia ammattikuntia (brokers, agents), joiden tehtävänä on huolehtia tuen hankkimisesta oikea-aikaisesti ja oikeilta palveluntuottajilta.

Järjestelmä toimii julkisella rahoituksella, mutta iso rooli on laajalla järjestökentällä palvelujen sovittamisessa ihmisten arkeen. Olimme vieraana Simon Duffyn perustamassa In Control- järjestössä, jonka toiminta on uraaurtavaa tällä saralla. Mukana oli myös kokemusasiantuntijoita ja palvelujen käyttäjiä, jotka ovat osallisina itsekin näissä auttavissa yhteisöissä. Kuulimme esimerkkejä, kuinka yksilöllisiä tarpeita on kuunneltu ja löydetty kekseliäästi uusia ratkaisuja hyvän elämän mahdollistamiseksi.

Kuulimme myös paikallisten (North Lanarkshire)  viranomaisten esityksiä siitä, miten self directed support rakentuu heidän näkökulmastaan.  Paikallisen lainsäädännön ja vasta julkaistujen terveys- ja sosiaalipalvelujen standardien mukaan tärkeimpinä periaatteina nousevat esiin: jokaisen oikeus ihmisarvoon ja kunnioitukseen, myötätuntoinen suhtautuminen, osallisuus, vastuullinen hoiva ja yksilöllinen tuki. Laatusuositukset on rakennettu ihmisen arjen näkökulmasta ja palveluilla tavoitellaan nimenomaan hyvää elämää ja positiivisen aktivoivaa vaikutusta ihmisen elämään. (Ks. lisää Health and Social Care Standars, Scottish Government, 2017)

Kuka ottaa kuskin paikan?

Järjestelmiemme erilaisuus tulee esiin puhetavoissa ja käyttämissämme käsitteissä. Me puhumme asiakkaista ja palveluista, isäntämme korostivat puheissaan yksilön oikeutta elää hyvää elämää ja palvelujen muokkaamista sen mukaisesti. Pääosassa on ihminen, ei palvelu.

Jokaisen toimijan olisi opittava pois hierarkkisesta ajattelusta, jonka alimmalla tasolla on asiakas. Kuten Simon Duffy osuvasti sanoo: ” put the person and their family in the driving seat. “

Paljon heräsi myös kysymyksiä tulevasta sote-mallistamme ja erityisesti huoli siitä, ottaako järjestelmä huomioon, että valinnan vapaus ei vielä riitä takaamaan hyvää arkea. Esimerkiksi järjestöjen roolin vahvistaminen ja paikallisten lähiyhteisöjen tuki on ensiarvoisen tärkeää – tätä näkökulmaa en ole vielä paljonkaan kuullut sote- keskustelun yhteydessä.

2018-04-12-PHOTO-Skotlanti

 

Vantaan HB -tiimistä mukana matkalla olivat vas. Pia Green, Pia Pajari, Sanna Vaaltola ja Hanna Pösö.

 

kirjoittanut Hanna Pösö, Lastensuojelun palvelupäällikkö, Vantaan perhepalvelut

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s