Kokemusasiantuntijat jalostamaton voimavara sosiaali- ja terveyspalveluissa

Päihdetyön_kokemusasiantuntija_Hannu_Ylönen
Vertaistuki on tärkeä osa auttamis- ja hoitotyötä. Samaistuminen, jonka esimerkiksi päihdeongelmista toipuva kokee jutellessaan toisen samankaltaisessa elämäntilanteessa olleen kanssa, on mystinen, voimia antava ja toipumista edistävä kokemus, vakuuttaa päihdetyön kokemusasiantuntija Hannu Ylönen.

 

Kokemusasiantuntijoita kannattaa ottaa työntekijöiksi kunnallisiin ja yksityisiin palvelujärjestelmiin ammattilaisten rinnalle. Kokemusasiantuntijoista on hyötyä sosiaali- ja terveyspalvelujen arvioinnissa, palvelujen kehittämistyössä sekä potilas- ja asiakastyössä.  Vantaan kaupunki perusti terveyspalveluihinsa 2018 Suomen ensimmäisen kunnallisen päihdetyön kokemusasiantuntijan vakanssin.

On korkea aika antaa omat sairautensa selättäneille kokemusasiantuntijoille heille kuuluva arvo. Koulutettuja kokemusasiantuntijoita kannattaa palkata ammattilaisten rinnalle nykyistä enemmän erilaisiin sote-alan tehtäviin.

Monet valveutuneet kunnat ja yritykset ovat niin jo tehneet. Asiakaspalaute on ollut lähes poikkeuksetta kiitettävä.

Kokemusasiantuntijoita on palkattu potilaiden hoito-, kuntoutus- ja auttamistyöhön. Kokemusasiantuntijat ovat löytäneet tiensä myös sairauksia ennalta ehkäisevään ja    hyvinvointia lisäävään työhön.

Kokemusasiantuntijoiden jatkokoulutus ja heidän täysimääräinen hyödyntäminen palvelurakenteissa on tärkeä tekijä kohti hyvää asiakaspalvelua ja asiakastyytyväisyyden kasvua.

Kokemusasiantuntijoita on palkattu onnistuneesti myös palvelujen uudelleen organisointiin ja kehitystyöryhmiin. Kokemusasiantuntijat tuovat suunnitteluun asiakasosallisuutta ja käytännön läheisyyttä.

Kolmas sektori hyödyntämätön voimavara

Ns. kolmannen sektorin yhdistysten kokemusasiantuntijat ja vertaistyöntekijät ovat hyödyntämätön voimavara kuntasektorin ja koko sote-alan palvelurakenteissa.

Kokemusasiantuntijat kannattaa jalkauttaa mukaan kehittämistyöhön, kun kaupungit, kunnat tai yksityiset yritykset uudistavat sosiaali- ja terveyspalvelujaan.

Miksi? Koska kokemusasiantuntijat istuvat aarrearkun päällä, joka on täynnä arvokasta kokemustietoa sairastamisesta, toipumisesta ja palvelujen käyttämisestä.

Kokemusasiantuntijat tietävät, mikä heitä on omassa toipumisessa auttanut, ja miten he omalla kokemuksellaan voivat auttaa muita.

Tätä arvokasta kokemustietoa – niin sanottua hiljaista tietoa – on mahdollista hyödyntää ammattilaisten rinnalla palvelujen kehittämisessä ja toteuttamisessa.

Positiivisia juttuja on jo tapahtunut: Vantaan kaupunki perusti terveyspalveluihinsa 2018 Suomen ensimmäisen kunnallisen päihdetyön kokemusasiantuntijan vakanssin. Kokemusasiantuntijoita pestataan töihin myös palkkioperiaatteella. Kokemusasiantuntijat ovat haluttuja puhujia erilaisiin koulutustilaisuuksiin.

Ammattilaiset ja kokemusasiantuntijat yhteistyössä

Sosiaali- ja terveyspalvelut on hyvä rakentaa kivijalalle, jonka rakennusaineet ovat ammattilaisten vankka tietotaito yhdistettynä kokemusasiantuntijoiden omiin sairaus- ja toipumiskokemuksiin.

Teoreetikot ja ammattilaiset eivät yksin kykene rakentamaan sellaista asiakaslähtöistä palvelujärjestelmää, joka riittävästi ottaa huomioon asiakkaiden erilaiset tarpeet. Kokemusasiantuntijat tuovat palvelujen suunnitteluun ja palvelurakenteisiin kaivatun ripauksen asiakasnäkökulmaa ja vertaistukityötä.

Hannu Ylönen, kokemusasiantuntija, Vantaa

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s