Mikä juttu tämä kokemusasiantuntijuus nyt on?

Olemme viime vuosina tottuneet, että eri tilaisuuksissa, seminaareissa, uutisissa kuullaan eri asiantuntijoiden lisäksi myös ns. kokemusasiantuntijoita. Harvoin ne kovan luokan ammattilaiset ovat itse olleet niitä asunnottomia, pakolaisia tai päihderiippuvaisia – tai jos ovat eivät ainakaan helposti sitä myönnä ja/tai kokemukseensa viittaa. Siksi rinnalle tarvitaan sitä kokemusasiantuntijan ääntä näiden kovan luokan ammattilaisten rinnalle; heitä haastamaan ja näkemään ne yhteiskunnan ilmiöt ja ongelmat uusista näkökulmista. Tämä on äärimmäisen arvokas ja hyvä muutos.

Kokemusasiantuntijat ovat myös vahvasti ottaneet paikkaansa ammattilaisten rinnalla viime vuosina sosiaali-ja terveyspalveluissa ja tämä onkin jo sitten ammattilaisille ollutkin jo isompi muutos. Enää ei riitä, että ymmärrämme asiakkaita ja potilaita kokemusasiantuntijoiden avulla vaan tulevaisuudessa kokemusasiantuntijat ovat osa työyhteisöjä, työkavereita ja tasaveroisia kollegoita asiakkaiden ja potilaiden kanssa työskennellessä. Ihan kaikki ammattilaiset eivät tähän muutokseen ole vielä valmiita ja työtä on vielä tehtävänä tämän ajatuksen juurruttamiseksi, mutta prosessi on hyvää vauhtia käynnissä.

Kukaan ei enää kiistä kokemusasiantuntijoiden merkitystä ja vertaisuuden voimaa palveluiden käyttäjien näkökulmasta. Ja asiakas/potilaslähtöisyydestä puhuvat sujuvasti jo kaikki ammattilaisetkin. On toki selvää että tämä muutos tulee muuttamaan myös koko palvelujärjestelmäänne ja ammattilaisten näkökulmasta ehkä myös tapaamme ajatella ja tehdä työtä (toivon mukaan).

Itse näen ja koen vahvasti, että kokemusasiantuntijuuden kautta myös iso joukko saadaan kiinnittymään osaksi työelämää. Omakohtaisesti avun saaneet henkilöt omaavat parhaimmat silmät näkemään myös palvelujärjestelmämme heikkoudet sen erinomaisuuden sijaan. Se että he pystyvät paitsi auttamaan palvelujärjestelmän käyttäjiä, he pystyvät ammattilaisten rinnalla myös kehittämään palveluita entistä parempaan suuntaan. Tämän lisäksi he pitävät meitä ammattilaisia erinomaisesti hereillä, jotta emme unohtaisi kohdata ihmistä kokonaisena kymmenen eri ongelman ja luokittelun sijaan. Samalla annamme myös kokemusasiantuntijuuden kautta ihmisille uuden mahdollisuuden työllistyä sekä mahdollisuuden tuoda näkyväksi heidän elämän koulunsa ja kannustamaan heitä tarttumaan jopa opintoihin myöhemmin heidän niin halutessaan.

Vantaalla olemme jo pitkällä kokemusasiantuntijuudessa ja uskomme vahvasti, että kokemusasiantuntijat lunastavat paikkansa tulevaisuuden sosiaali- ja terveyspalveluissa kohti sotea ja maakuntauudistusta mentäessä. Olkaamme siis hereillä, muutoksen tuulet puhaltavat ja meidän tehtävä on olla valmiina, kun saat tai olet jo saanut tehdä työtä kokemusasiantuntijoiden kanssa.

(Voit käydä halutessasi lukemassa raportista kokemuksistamme kokemusasiantuntijoiden työnkuvia mallintaessamme.)

 

Larissa

Kirjoittaja on Larissa Franz-Koivisto, VTM, joka tällä hetkellä työskentelee päätoimisesti Vantaan kaupungin sosiaali- ja terveyspalveluiden hallinnossa hankekoordinaattorina Aku-hankkeessa (asunnottomuuden ennaltaehkäiset kuntastrategiat- hanke).

Hän on tehnyt pitkään työtä sosiaalityön/sosiaalipolitiikan eri alueilla (lastensuojelu, päihde- ja mielenterveys, asumispalvelut sekä vammais- ja maahanmuuttotyönsektorilla.) Hän on toiminut sosiaalityöntekijänä ja edelleen kouluttaa/luennoi pyydettäessä. Viime vuodet hän on keskittynyt erilaisiin kehittämistehtäviin sekä kunta- että järjestösektorilla. Hänen kiinnostuksensa kohde on erityisesti sosiaali- ja terveyspalveluiden rakenteet, niiden toimivuus ja saavutettavuus sekä työllisyyskysymykset.

Hän toimii myös avustus- ja kehitysyhteistyöjärjestön Suomen Caritas ry:n pääsihteerinä.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s