Palvelumuotoilutyöpajasta apua perheneuvolapalveluiden uudistamiseen

Perheneuvolatoiminnan yksikkö pääsi mukaan keväällä 2018 Vantaan sosiaali- ja terveystoimessa toteutettuun palvelumuotoilutyöpajaan. Palvelumuotoiluun osallistuminen haastoi yksikköämme miettimään tarkemmin asiakkaan kokemusta palvelusta ja sitä, miten voimme palvella suurta määrää asiakkaitamme viivytyksettä sekä niin, että apua on saatavilla helposti jo ennen varsinaista asiakkuutta.

On harmillista, että jopa kansallisesti kasvatus- ja perheneuvonnan palvelut ovat tunnettuja pitkistä asiakasjonoista. Kuten muutkin, myös kasvatus- ja perheneuvontapalvelut ovat lähivuosina kohdanneet sosiaali- ja terveysalalla vallitsevaa työntekijäpulaa eikä avoimiin tehtäviin ole aina saatu hakijoita. Palvelumuotoiluprosessin aikana ravistelimme itseämme etsimään uusia ratkaisuja siihen, miten pysymme toimintakykyisinä työntekijämäärästä huolimatta.

Palvelumuotoilutyöpajassa meille osallistujille syntyi nopeasti näkemys siitä, että halusimme nopeuttaa asiakkaiden pääsyä avun piiriin ja lisätä palvelujen läpinäkyvyyttä. Prosessin tuloksena syntyivät uudet nopeasti saatavilla olevat ensitietoaika-tapaamiset ja perheterapeuttien minuuttivideot YouTubessa.

Ensitietoajat nopeuttavat avun saantia 

Kesästä 2018 alkaen perheille on ollut tarjolla perheterapeuttien vetämiä ensitietoaikoja. Ensitietoajat ovat tapaamisia, joita järjestetään viikoittain neljästä eri teemasta: parisuhde, lapsen tunne-elämä, vanhemmuuden työkalut ja lapsen haastava käytös. Tapaamisaikoja tarjotaan kaikille asiakkaille heti ensimmäisen yhteydenoton aikana, ja perhe saa halutessaan ajan jopa viikon sisään. Ensitietoaikoja pidetään aikaisin aamulla klo 8 ja iltapäivästä klo 16, jotka ovat molemmat perheiden suosituimpia tapaamisaikoja. Asiakkaat, joilla on erouhkaa tai taustalla tuore ero, ohjataan Eron ensiapupisteille, joihin on tarjolla aikoja viikoittain.

Ensitietoajalle voi ilmoittautua useampi perhe samaan aikaan, jolloin on mahdollisuus vertaistukeen. Vanhemmat voivat halutessaan osallistua useammalle ensitietoajalle eri teemoista. Ensitietoajoilta vanhempi saa aina mukaan kotiin materiaalia tai lisätehtäviä, joiden avulla vanhempi voi edistää perheen tilannetta itsenäisesti. Ensitietoajan jälkeen perheelle haetaan perheneuvolasta oma työntekijä ja vanhempi saa ajan heti kun sopiva työntekijä vapautuu. Uusi toimintamalli nopeuttaa perheen tuen saantia ja palveluun pääsyä.

Toiminnan tavoitteena on, että ensitietoaikojen kautta perheet saavat mahdollisuuden oikea-aikaiseen tukeen eivätkä perheiden tilanteet pääse kriisiytymään. Perheet ovat kokeneet ensitietoajoilla saadun vertaistuen erittäin tärkeänä, vaikka sitä on etukäteen jännitettykin. Kuten eräs ensitietoajalle osallistunut vanhempi kertoo: ”Ensitietoajalta saa konkreettisia ohjeita positiivisen kautta kehittämiseen”.  Ensitietoajoille osallistuneilta pyydetään palautetta ja perheiltä kysytään ajatuksia toimintamallin jatkokehittämiseen.

vantaan perheterapeutit syksy 2018
Vantaan perheneuvolan perheterapeutit

 

Perheterapeutilta neuvoja vaikka kotisohvalle 

Ensitietoaikojen lisäksi palvelumuotoilupajoissa päätettiin toteuttaa YouTubessa perheterapeuttien minuuttivideota, joissa annetaan käytännön vinkkejä vanhemmille lapsiperhearkeen. Videoiden avulla vanhemmat voivat itse aloittaa mahdollista muutostyötä jo ennen ensimmäistä käyntiä perheneuvolassa. Videot ovat myös kaikkien kuntalaisten ja yhteistyökumppaneiden käytettävissä.

Videoiden julkaisusta on kulunut nyt puolitoista kuukautta ja videot ovat saavuttaneet katselukertoja huikeat yli tuhat kertaa. Perheterapeuttien rohkea työote on saavuttanut videoiden avulla lyhyessä ajassa huiman määrän ihmisiä ja sitä kautta myös tietoisuus on levinnyt. Tätä työtä on ilo jatkaa!

 

Vantaalla 5.12.2018

Marjo van Dijken,
perheneuvolatoiminnan päällikkö, 050 303 6807, marjo.vandijken@vantaa.fi

Youtube: Vantaan perheneuvola.
Perheneuvolan verkkosivut vantaa.fi/perheneuvola.
Perheneuvola Facebookissa.
Perheneuvola Instagramista: vantaan_perheneuvola.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s