Ennaltaehkäisevää talousneuvontaa opiskelijoille

hyvc3a4n-kehc3a4llc3a4_kuva-e1560755244478.jpg

Vantaan nuorten aikuisten sosiaalityö ja asumisen sosiaaliohjaus jalkautuivat yhteistyössä Koivukylän Variaan kertomaan talousasioista sekä antamaan tietoa palveluista. Tietoiskut järjestettiin maaliskuussa kahdelle ryhmälle lähihoitajaopiskelijoita. Alun perin ajatus rahakäyttöön liittyvän koulutuksen tarpeesta nousi oppilaitoksen kuraattoreilta. Kuraattoreille oli noussut huolta nuorten rahan käyttöön liittyen. Huoleksi nostettiin esimerkiksi tuhlaaminen, pikavipit sekä rahojen loppuminen. Lisäksi nuoret tarvitsivat tietoa oman asunnon hankkimiseen sekä itsenäiseen asumiseen liittyen.

Kiinnostuneet nuorten sosiaalityön ja asumisen sosiaaliohjauksen työntekijät lähtivät suunnittelemaan koulutusta yhdessä. Tarkoituksena oli luoda infopaketti pyydettyjen osa-alueiden pohjalta, joka saisi nuoret pohtimaan omaa taloudenpitoa ja rahan käyttöä. Tämän lisäksi haluttiin myös viedä tietoa eri tahoista, jotka voivat tukea taloudenhallinnassa, tulevaisuuden suunnittelussa ja auttaa hankalassa tilanteessa. Tietoiskuissa käytiin läpi talouden hallintaa, rahankäytön sovelluksia, opintolainaa, pikavippejä, velkaantumista, säästämistä ja palveluja eri tilanteisiin liittyen. Tarkoituksena oli tuoda tietoa siten, että nuoret olisivat tietoisia etuuksista ja kysyisivät neuvoja ennen kuin toimivat ottamalla esimerkiksi pikalainaa.

Halusimme suunnitella infoon mukaan myös kyselyn nuorille rahankäyttöön liittyen, jotta pystyimme tarkastelemaan yhdessä, mihin rahat kuluvat ja millaiselta taloudenhallinta näyttää. Kyselyn perusteella vaikutti siltä, etteivät opiskelijat vielä tässä vaiheessa olleet käyttäneet juurikaan rahaa esimerkiksi asumisen kuluihin. Useimmat opiskelijoista asuivat vielä kotona, jolloin vanhemmat huolehtivat asumisen, ruoan ja vaatteet. Toisaalta nuorilla ei myöskään ollut kovin paljoa rahaa käytettävissä, koska harva oli vielä työelämässä. Useimmat nuoret pyysivät vanhemmilta rahaa tarvittaviin menoihin. Tästä näkökulmasta tietoisku olikin tässä vaiheessa hyvä, kun itsenäinen asuminen ja suuremman rahamäärän hallinta oli monella vielä edessäpäin. Pääpiirteittäin kyselyn vastaukset osoittivat, että nuoret käyttivät rahaa varsin maltillisesti.

Tilaisuuden lopussa nuorilla heräsi kysymyksiä asioista, joita täytyy ottaa huomioon omaan talouteen muuttaessa. He olivat myös kiinnostuneita sosiaalialan töistä omien jatko-opintojen ja työllistymisen näkökulmasta. Palautetta kysyttäessä nuoret olivat sitä mieltä, että tietoiskussa tuli heille tulevaisuuden kannalta hyödyllistä tietoa. Tietoiskujen tarkoitus olikin vaikuttaa ennaltaehkäisevästi ongelmien syntyyn ja tuottaa nuorille ajatuksia siitä, miten itsenäistyttyä talousasioita kannattaa ruveta hoitamaan.

Ensimmäisten tietoiskujen kautta karttunut kokemus ja näkemys aiotaan hyödyntää jatkokoulutusten kehittämisessä. Tehtyjä kyselyitä ja niiden tuloksia tullaan myös hyödyntämään koulutusten pohjana. Työntekijöiden näkökulmasta kokemus oli mielenkiintoinen ja antoisa. Työntekijöillä on innostusta ja kiinnostusta jatkaa koulutuksia syksyllä, ja suunnitteilla on oppilaitosyhteistyönä toteutettava talouteen liittyvä teemapäivä.

Virve Bäckström, Sanna Kärkkäinen, Saara Välimaa, Tanja Turunen ja Anni Räsänen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s