Suojaa ja vapauta – taidelähtöiset menetelmät nuorten apuna

Taiteen metaforinen suoja. Mikä mahtava kiteytys! Tämä oli päällimmäinen ajatukseni, kun THL:n erikoistutkija Päivi Känkänen lopetti erinomaisen esitelmänsä taiteesta osallisuuden ja yhteisöllisyyden virittäjänä. Känkänen kävi Vantaalla luennoimassa nuorten kanssa työskenteleville ammattilaisille Moodin järjestämässä aamukahvitilaisuudessa. Moodi on hanke, jonka visiona on luoda moniammatillisen yhteistyön avulla sosiaalisen kuntoutuksen polku psyykkisistä syistä kotiin jumiutuneille vantaalaisille nuorille. Yksi hankkeen tavoitteista on kehittää taidelähtöisiä menetelmiä ja jakaa niistä tietoa myös ammattilaisille. Teen parhaillaan sosiaalityön harjoitteluani Vantaan nuorten sosiaalipalveluissa, joten pääsin livahtamaan mukaan aamupalalle. Olen alanvaihtaja ja sosiaalityön noviisi, joten taidelähtöisten menetelmien luento upposi minuun kuin kasvistäytteinen aamupalacroissant nälkäisen sosiaalityöläisen vatsaan.

Taidelähtöisiä menetelmiä on hyödynnetty Suomessa sosiaali- ja terveysalalla jo 1990-luvulta alkaen. Niitä ammennetaan monista eri taiteenlajeista: teatterista, sirkuksesta, kuvataiteesta, valokuvauksesta, musiikista, kirjoittamisesta… Känkäsen korostamalla taiteen metaforisella suojalla tarkoitetaan sitä, että taidelähtöiset menetelmät tarjoavat nuorelle symbolisen etäisyyden omien asioiden ajatteluun ja jäsentämiseen. Taide vapauttaa itseilmaisun, rohkaisee mielikuvituksen liikkeelle – ja tarjoaa mahdollisuuden tarkastella omaa tilannetta ikään kuin ulkopuolisen silmin. Se voi nostaa esiin vaikeasti käsiteltäviä asioita ja tunteita, jotka eivät välttämättä aukeaisi pelkän keskustelun avulla. Känkänen kertoi luennollaan myös leikkisyydestä, jonka helposti kuvitellaan kuuluvan vain lapsille. Leikki tekee kuitenkin hyvää kaikenikäisille. Se ruokkii iloa ja avaa emotionaalisia lukkoja. Nuoret lähtevät leikkiin mukaan, jos ympäristö on rohkaiseva ja turvallinen. Leikkiin houkuttelu vaatii toki heittäytymistä myös työntekijältä.

Omat taiteelliset kokemukseni liittyvät vahvasti katsojan, kuuntelijan ja ihastelijan rooleihin. Sählymaila pysyi nuorempana paremmin käsissäni kuin rumpukapulat. Mielestäni onkin tärkeää, että nuorelle löytyy sellainen kanava, jonka avulla omia haasteita on mahdollista työstää. Kaveripiirissäni on paljon entisiä urheilijoita, joiden mielestä Icehearts pystyy parantamaan jokaisen lapsen ja nuoren kohdalla kaiken masennuksesta matkapahoinvointiin sekä syrjäytymisestä syyhypunkkiin. Icehearts on järjestö, joka tarjoaa – joukkueurheilua hyödyntäen – pitkäkestoista tukea lapsille ja nuorille, joista on herännyt erityinen huoli. Icehearts tekeekin arvokasta ja laadukasta työtä, mutta kaikki nuoret eivät koe joukkueurheilua omakseen. Tämän takia tarvitaan erilaisia lähestymistapoja nuorten auttamiseen – kuten taiteellisia menetelmiä. Avainsana erilaisten menetelmien käyttämisessä on vapaaehtoisuus. Nuorta pitää mielestäni rohkaista kokeilemaan uusia asioita, mutta on tärkeää, että hänelle löydetään mieleinen tapa työskennellä. Esimerkiksi Moodissa nuoret toivoivat itse taidelähtöisten menetelmien käyttämistä.

Nuorten aikuisten sosiaalipalveluissa työskentelevillä sosiaalityöntekijöillä on niin paljon asiakkaita, että taidelähtöisten menetelmien käyttäminen asiakastapaamisten aikana on varsin haastavaa. Myös asiakkaiden tilanteet ovat usein akuutteja. Jos häätöuhan alla tuskaileva, hermostunut nuori saapuu vastaanotolle, ei välttämättä kannata lyödä ensimmäiseksi pensseliä käteen ja pyytää maalaamaan. Tämä ei silti tarkoita sitä, etteikö taidelähtöisiä menetelmiä voisi hyödyntää myös sosiaalitoimistossa. Jos nuoren on vaikeaa ilmaista itseään suullisesti, häntä voisi pyytää ennen tapaamista vaikkapa kirjoittamaan kirjeen, maalaamaan kuvan, ottamaan valokuvan tai valitsemaan kappaleen, joka kuvastaa hänen tilannettaan. Taidelähtöisten menetelmien soveltamisessa onkin tärkeää käyttää ominaisuutta, joka on kaiken taiteen ytimessä: luovuutta.

Pietari Peutere

Sosiaalityön harjoittelija
Vantaan nuorten aikuisten sosiaalipalvelut

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s