Asiakkaan ääni kuuluviin rakenteellisen sosiaalityön keinoin – blogisarja alkamassa

Vantaan asumispalveluiden rakenteellisen sosiaalityön tiimi on aloittamassa blogisarjaa aiheesta ”Asiakkaan ääni kuuluviin rakenteellisen sosiaalityön keinoin”. Kirjoitusten tarkoituksena on tuoda esille asiakkaiden kokemuksia osallisuudesta ja tehdä näkyväksi palvelujärjestelmän onnistumiset, epäonnistumiset sekä kehittämisen kohdat asiakkaiden silmin ja sanoin. Asiakkaiden ääni jää usein järjestelmän varjoon, mutta kukapa asunnottomuudesta tietäisi enemmän kuin sen itse kokenut.

Nyt alkavaa blogisarja toteuttaa sosiaalityön tehtäväksi määriteltyä rakenteellista sosiaalityötä. Rakenteellisen sosiaalityön tarkoitus on huolehtia sosiaalista hyvinvointia ja sosiaalisia ongelmia koskevan tiedon välittymisestä ja sosiaalihuollon asiantuntemuksen hyödyntämisestä hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi.

Blogisarjaa varten on haastateltu asunnottomuudesta tuetun asumisen kautta itsenäiseen asumiseen edenneitä asiakkaita, joiden tilanne on tällä hetkellä vakaa. Blogisarjaa kirjoittavat asumispalveluiden sosiaalityöntekijät, joiden tehtävänä on asumisen tukeminen, vankisosiaalityö, mielenterveyskuntoutujien asumispalvelut ja asunnottomien sosiaalityö. He työskentelevät päivittäin asunnottomuuden ja asunnottomuuteen liittyvien juurisyiden kanssa. Toimintakenttänä on pitkäaikaisasunnottomuus, erityisen haastavat asumisen esteet ja muut erityiset tuen tarpeet asumisessa. Asumispalveluissa on paljon osaamista asunnottomuuden kysymyksistä sekä palava halu vaikuttaa asunnottomuustilanteeseen ja asunnottomuutta ylläpitäviin rakenteisiin.

Asunnottomuuden vähentämiseen liittyvää työtä on edistetty laajasti 2000-luvulla. Valtakunnalliset pitkäaikaisasunnottomuuden vähentämisohjelmat aloittivat laajan hankkeiden sarjan, joka jatkui asunnottomuuden ennaltaehkäisyn toimenpideohjelmalla ja Naiserityisyys asunnottomuustyössä -hankkeella. Parhaillaan on meneillään ympäristöministeriön käynnistämä asunnottomuuden yhteistyöohjelma, johon liittyen Vantaa on saanut valtionavustusta asunnottomuuden vähentämisen kehittämishankkeeseen vuosille 2020-2022. Hallituksen ja siten myös asunnottomuuden yhteistyöohjelman tavoitteena on puolittaa asunnottomuus vuoteen 2023 mennessä.

Vantaalla on tehty pitkään kehittämistyötä asunnottomuuden ennaltaehkäisemiseksi ja vähentämiseksi. Vantaalla on toteutettu asunnottomuuden ehkäisyn valtakunnallisia ohjelmia, niiden aikana on kehitetty asunnottomuutta ehkäiseviä toimintamalleja joiden avulla on pystytty vähentämään asunnottomuutta. Vantaalla on vakiinnutettu kansainvälistäkin arvostusta saanut Asunto ensin -periaatteen mukainen asuminen osaksi asunnottomuustyötä. Lisäksi on kehitetty muita toimintamalleja ja työmuotoja, jotka on juurrutettu osaksi peruspalveluita. Valtakunnallisesti ainutlaatuisena työmuotona toteutetaan asunnottomaksi vapautuville vangeille kohdennettua työtä.

Asunnottomien yöstä on muodostunut vuosittainen perinne, jonka tavoitteena on herättää keskustelua asunnottomuudesta. Tänä vuonna teemana on ”Oma koti hurjan kallis”. Teemalla on kaksi tärkeää ajatuksia ja tunteita herättävää merkitystä: pääkaupunkiseudulla kohtuuhintaisen asumisen löytäminen on hyvin haasteellista, lisäksi asunnottomuuden kokeneelle oma koti on kultaakin kalliimpi.

Julkaisemme blogisarjan syksyn ja talven aikana Hyvän Kehällä -blogissa otsikon ”Asiakkaan ääni kuuluviin rakenteellisen sosiaalityön keinoin” alla. Toivomme laajaa keskustelua palvelujen kehittämisestä ja toimenpiteistä asunnottomuuden poistamiseksi.

Tervetuloa tutustumaan Vantaan asunnottomuuden ehkäisytyöhön!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s