Asunto ensin -blogisarja, osa 2/4: Mielenterveyskuntoutujan ja asunnottoman vantaalaisen asumisen polut

Vantaalaisen mielenterveyskuntoutujan ja asunnottoman asumispolku kulkee vantaalaista asuttamisen mallia pitkin. Kun palvelutarpeen arviointia tehdessä sekä asiakas että sosiaalityöntekijä yhdessä päätyvät siihen, että asiakkaalle ruvetaan etsimään asuinpaikkaa asumispalveluiden kautta, astuu asiakas niin sanotusti asumispalveluiden asumispolulle.  Juhila ym (2016). ovat määritelleet viranomaisen ohjaaman asumispolun institutionaaliseksi poluksi, ja tässä tapauksessa asiakkaan oppaana hänen institutionaalisella asumispolullaan toimii asumispalveluiden sosiaalityöntekijä. Sosiaalityöntekijän tärkeä tehtävä on muistaa, että kyseessä on kuitenkin asiakkaan oma polku ja pitää huolta, että asiakkaan oikeuksia, myös oikeutta itsemääräämiseen, kunnioitetaan. Asumispalvelut perustuvat vapaaehtoisuuteen ja yksilön itsemääräämisoikeutta kunnioitetaan siitä huolimatta, että ympärillä olevat viranomaiset näkisivät tilanteen toisin.

Kuva: Vantaan kaupungin aineistopankki/Markus Ketola

Kirjallisuudessaon esitetty kaksi asuttamisen mallia: portaikkomalli ja asunto ensin -periaate. Portaikkomallia pidetään perinteisenä asuttamisen mallina, jossa asuminen etenee kuntoutumisen myötä porras portaalta sairaalan tai asuntolan kautta laitosmaiseen asumisyksikköön ja sieltä kevyemmin tuettuun asumisyksikköön, minkä jälkeen lopullisena tavoitteena on itsenäinen asuminen omassa kodissa. Asunto ensin -periaatteen mukaisessa asuttamisessa kaikille pyritään tarjoamaan heti alkuun oma koti, jonne palvelut tuodaan. Asunto ensin -periaatteen mukaisessa asuttamisessa on tavoitteena pysyvä koti, jonne tarjotaan tukea niin kauan kuin siihen on tarve. (Raitakari & Günther 2015; Juhila ym. 2016)

Vantaan asumispalveluissa on käytössä näiden mallien välimuoto. Kaikkien asiakkaiden asuminen perustuu vuokrasopimukseen eli jokainen asiakas asumismuodosta riippumatta allekirjoittaa vuokrasopimuksen. Asumisen perustuminen vuokrasopimukseen tuo asumiseen asumispalvelupäätöksiin perustuvan tuen lisäksi vuokralaisen oikeudet ja velvollisuudet.  Vuokrasopimukset ovat määräaikaisia ja niiden jatkuminen perustuu tehtävään asumispalvelupäätökseen. Tuetussa asumisessa, palveluasumisessa tai tehostetussa palveluasumisessa asuvia asiakkaita koskee ihan yhtä lailla kuin kaikkia muitakin vuokralaisia laki asuinhuoneiston vuokrauksesta.  Vuokrasopimukseen on lisätty kohta, jossa todetaan, että vuokrasopimus on sidoksissa asumisen päätöksen. Asuminen on sidottu asumissosiaaliseen työhön ja tuen vastaanottamiseen.

Kaikille asiakkaille tehdään sosiaalihuoltolain mukainen päätös asumispalvelujen myöntämisestä. Lisäksi kaikille asiakkaille tehdään päätös sosiaalityöstä. Asumispalvelupäätökset ovat määräaikaisia. Asumisen polutus noudattelee osittain portaikkomallia – tavoitteena on edetä kohti itsenäistä asumista, mutta asumisen polkua ei tarvitse aloittaa kategorisesti alimmalta portaalta vaan tarpeen mukaan esimerkiksi niin sanotulta toiseksi viimeiseltä portaalta tuetusta asumisesta. Sopivaa asuinpaikkaa valittaessa asiakas voidaan asuttaa myös hajasijoitettuun asuntoon tuettuna asumisena. Kaikki eivät myöskään välttämättä koskaan tavoita portaikkomallin viimeistä porrasta, itsenäistä asumista, eikä se ole edes tarpeen. Tärkeintä on, että jokaiselle on turvattu juuri hänelle sopiva asumismuoto.

Lähteet:

Juhila, Kirsi, Jolanki, Tuula & Vilkko, Anni Siirtymät ja valinnat vanhojen ihmisten ja asunnottomien asumispoluilla teoksessa Juhila, Kirsi & Kröger, Teppo (toim.) Siirtymät ja valinnat asumispoluilla. SoPhi.

Raitakari, Suvi & Günther, Kirsi (2015) Mielenterveyskuntoutusasiakkaan asema portaikkomallin ja asunto ensin-mallin asumispoluilla. Janus, vol23.(1) 2015, 66-82

Kirjoittaja on Asumisen sosiaalityön, mielenterveyskuntoutujien tiimin sosiaalityöntekijä VTM Susanna Kotilainen, joka on suorittanut Terveyssosiaalityön täydennysopinnot ja tarkastellut aihetta myös opinnoissaan

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s