Pakolaisten työllisyysohjauksella nopeutetaan kotoutumista

Kotoutumispalvelujen kehittämisestä käytävässä keskustelussa on pitkään ollut esillä tarve nopeuttaa maahanmuuttajien kotoutumista. Usein tällä tarkoitetaan työllistymisen nopeuttamista, sillä vaikka kotoutuminen onkin myös paljon muuta kuin työllistymistä, on työllistyminen yksi sen keskeinen tavoite. Tavoitteeseen pääsemiseksi muun muassa Valtioneuvoston kesällä 2021 julkaisema selonteko kotoutumisen kehittämistarpeista kokosi lukuisia keinoja maahanmuuttajien kotoutumisen ja työllistymisen nopeuttamiseksi.

Vantaan perhe- ja sosiaalipalveluissa toimiva maahanmuuttajapalvelujen yksikkö edistää kaupungissa asuvien pakolaisten ja ihmiskaupan uhrien kotoutumista. Yksikön asiakkaat ovat kotoutujia, joiden parissa se tekee kotoutumista tukevaa sosiaalityötä ja -ohjausta ja antaa tietoa suomalaisesta yhteiskunnasta. Lisäksi yksikkö tarjoaa neuvontaa kaikille vantaalaisille maahanmuuttajille.

Valtaosa Vantaan maahanmuuttajapalvelujen asiakkaista on kuntakokeilun asiakkaina ja kuntakokeilu laatii heille kotoutumissuunnitelman ja ohjaa heidät kielitaidon lähtötasotestaukseen ja kotoutumiskoulutukseen. Maahanmuuttajapalveluissa on kuitenkin havaittu, että on myös asiakkaita, joiden kotoutumista voidaan merkittävästikin nopeuttaa esimerkiksi ohjaamalla heidät kotoutumiskoulutuksen sijasta suoraan työelämään tai vaikkapa ammatilliseen koulutukseen heti heidän saatuaan oleskeluluvan. Ratkaisevaa tässä vaiheessa on se, että resursseja käytetään henkilökohtaiseen työnhaun tuen tarjoamiseen näille asiakkaille.

Kuva: Vantaan kaupungin kuvapankki

Työllisyysohjaus otettiin käyttöön viime kesänä

Asiakkaidensa työllistymisen ja kotoutumisen nopeuttamiseksi Vantaan maahanmuuttajapalvelut on kesäkuusta 2021 lähtien tarjonnut asiakkailleen ns. työllisyysohjausta, eli henkilökohtaista ohjausta työ- ja koulutuspaikan hakemiseen. Kokeilun kuluessa on huomattu, että palvelusta hyötyvät erityisesti muun muassa ne asiakkaat, jotka ovat odottaneet oleskelulupaa mahdollisesti pitkäänkin vastaanottokeskuksessa, ja odotusaikanaan oppineet suomen kielen erittäin hyvin. Joidenkin tällaisten asiakkaiden kielitaito voi heti kotoutumisajan alussa jopa ylittää kotoutumiskoulutuksen tavoitetason, mutta harva kuitenkaan osaa itsenäisesti hakea työtä tai koulutuspaikkaa. Näiden henkilöiden kotoutumispoluilla voidaankin saada aikaan merkittäviä edistysaskeleita, kun he henkilökohtaisen ohjauksen avulla voivat hyvinkin pian asiakkuutensa alkamisen jälkeen päästä vaikkapa opiskelemaan haluamaansa ammattiin.

Työllisyysohjauksella on suuri merkitys

Myös kotoutumiskoulutuksen käyneet, mutta sen jälkeen työttömiksi jääneet henkilöt hyötyvät usein työ- ja koulutuspaikan hakemiseen tarjottavasta tuesta. Edelleen kotoutumiskoulutuksen jälkeenkin moni kotoutuja tarvitsee tukea työnhakuunsa, ja esimerkiksi useiden yritysten sähköiset työnhakulomakkeet saattavat aiheuttaa päänvaivaa kantasuomalaisillekin työnhakijoille. Tällöin työllistymiseen tähtäävällä, ”kädestä pitäen” tarjottavalla tuella on usein ratkaiseva merkitys koulutukseen ja työhön pääsemisen kannalta.

Tällä hetkellä työllisyysohjausta tarjoaa asiakkaille yksi Vantaan maahanmuuttajapalvelujen yksikön työntekijä osalla työajastaan. Kesäkuun alusta lähtien ohjauksessa on käynyt 25 asiakasta. Monien asiakkaiden osalta ohjauksen tulokset eivät ole vielä tiedossa, mutta jo nyt kaksi henkilöä on työllistynyt avoimille työmarkkinoille, kaksi päässyt ammatilliseen koulutukseen, yksi ammatilliseen kolutukseen valmentavaan koulutukseen ja yksi aikuisten perusopetukseen. Lisäksi useita on ohjattu eri tahojen järjestämiin suomen kielen koulutuksiin.

Teksti: Ilona Korhonen, maahanmuuttajakoordinaattori

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s